Pagina de startContacteIntranet
ultima actualizare 6.03.2024 ro ru en



Ultimele noutati
  • ANUNȚ

    IMPORTANT!

    Direcţia apostilă și legalizare Vă informează că, data de
    08 martie 2024
    este zi nelucrătoare,
    iar pe data de
    07 martie 2024
    serviciile de aplicare a apostilei vor fi prestate pînă la 15:00

  • Cetățenii pot depune dosarele pentru apostilarea actelor în regim on-line

    Ministerul Justiției anunță că, începând cu data de 21 martie 2022, depunerea actelor spre apostilare și eliberarea acestora, este posibilă accesând platforma on-line: www.apostila.gov.md.

    Menționăm că, serviciul va fi disponibil de luni până vineri, în intervalul orelor: 17:00 – 07:00.

  • ANUNȚ

    ANUNȚ

    Potrivit art.111 alin. (1) lit.j) din Codul muncii al Republicii Moldova, ziua Hramului bisericii din localitate este declarată zi de sărbătoare nelucrătoare. În acest context, Direcția apostilă și legalizare vă informează că, pe data de 14.10.2020 serviciile de primire spre apostilare/supralegalizare și eliberare a actelor nu vor fi prestate.

  • Lista statelor părți la Convenția cu privire la suprimarea cerinței supralegalizării actelor oficiale străine, incheiata la 5 octombrie 1961
  • Anexarea, de către solicitant, a documentelor suplimentare

    Pentru a anexa un act suplimentar la cerere, trebuie de executat următorii pași:

    1. Din lista te cereri se selectează cererea dorită;

    2. După deschiderea cererii, putem observa un spațiu special pentru încărcarea fișierelor;

    3.Adăugam anexele necesare cu ajutorul butonului ”Add files” după care tastăm butonul ”Start upload”.

    4.După ce toate fișierele s-au încărcat cu succes și în coloana ”Stare” vedem valoarea 100%, tastăm butonul ”Save”.

  • Ghid de utilizare a serviciului online e-Apostila

    Ghid_de_utilizare_a serviciului online e-Apostila

  • Care este procedura de depunere online a actelor?

    Depunerea online a cererii de apostilare a actelor oficiale se efectueaza pe pagina web www.apostila.gov.md.

    Depunerea, în format electronic, a cererii de apostilare a actelor oficiale, poate fi efectuata de solicitantul care deţine semnătura digitala/semnătura mobilă. Informații privind obținerea semnăturii digitale pot fi obținute pe pagina web a Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică

    Actele oficiale ce urmeaza a fi apostilate se vor scana doar în formatul  PDF 1.3  şi/sau PDF 1.4. Totodată, menţionăm că fişierele depuse spre apostilare necesită să nu fie compresate. Imaginea scanata se va semna cu semnatura digitala a solicitantului. Copiile semnate se vor incarca la completarea cererii de apostilare a actelor pe pagina www.apostila.gov.md.

    Dupa completarea cererii, se va afisa talonul de plata. Plata poate fi achitate prin intermediul Serviciului Guvernamental de Plăți Electronice M-Pay si prin intermediul terminalelor QIWI.

    Dupa examinarea actelor depuse spre apostilare, apostila electronica va fi expediata pe accountul creat de solicitant pe pagina www.apostila.gov.md.

    Ghid de utilizare a serviciului online e-Apostila

  • Aplicarea Apostilei

    “APOSTILA” este semnul imprimat al ştampilei indicat în anexa nr.1 al Regulamentului privind aplicarea apostilei, completat la toate rubricile şi sigilat în modul corespunzător. Aplicarea “APOSTILEI” este  unica formalitate care poate fi solicitată pentru a atesta veridicitatea semnăturii, calitatea în care a acţionat semnatarul actului sau, după caz, autenticitatea sigiliului şi a ştampilei de pe acest act.

    Începînd cu data de 16 martie 2007, pentru Republica Moldova a intrat in vigoare  prevederile Convenţiei de la Haga din 05 octombrie 1961 cu privire la suprimarea cerinţei supralegalizării actelor oficiale străine.

    Convenţia de la Haga din 5 octombrie 1961 cu privire la suprimarea cerinţei supralegalizării actelor oficiale străine, permite o simplificare esenţială a procedurii de recunoaştere în străinătate a actelor oficiale întocmite pe teritoriul Republicii Moldova, necesare de a fi utilizate pe teritoriul unui alt stat membru al convenţiei.

  • Ce acte se supun apostilării?

    Ghidul privind actele supuse apostilării

    În conformitate cu prevederile Regulamentului privind aplicarea apostilei, “APOSTILA” se aplică pe actele oficiale întocmite pe teritoriul Republicii Moldova care urmează să producă efecte juridice pe teritoriul unui stat, parte la Convenţie.

    “APOSTILA” se aplică pe actul original.

    Ministerul Justiţiei este responsabil pentru aplicarea apostilei pe următoarele acte oficiale eliberate pe numele şi în interesul persoanelor fizice şi juridice:

    a) documentele de stare civilă eliberate după 24 februarie 1998;

    d) actele de studii, eliberate de instituţiile de învăţămînt acreditate în modul stabilit de legislaţie care se vor prezenta însoţite de confirmarea de la instituţia de învăţămînt care a eliberat actul de studiu sau de la Ministerul Educaţiei;

    d1) actele de studii eliberate începând cu anul 1992 de către instituțiile de învățământ din unitățile administrativ-teritoriale din stânga Nistrului și mun. Bender, întocmite pe formulare de model aprobat de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, ale căror sigilii și ștampile nu conțin simboluri de stat, simboluri ale altor formațiuni de tip statal sau însemne și mențiuni care pot fi asimilate acestora, cu excepția celor ale Republicii Moldova;

    e) actele notariale;

    f)  acte care emană de la instanţele judecătoreşti, organele procuraturii sau executorii judecătoreşti;

    g) documentele eliberate de Casa Naţională de Asigurări Sociale care atestă vechimea în muncă;

    h) adeverinţele şi certificatele medicale eliberate de Comisia Centrală pentru examinarea medicală a migranţilor şi Centrul naţional de sănătate publică / Centrul de profilaxie şi combatere SIDA;

    i)  acte oficiale, eliberate la cererea şi pe numele persoanelor fizice şi juridice care cad sub incidenţa art.1 al Convenţiei cu privire la suprimarea cerinţei supralegalizării actelor oficiale străine, încheiate la Haga la 5 octombrie 1961;

    j) copiile şi traducerile legalizate notarial ale actelor apostilate indicate la prezentul punct, cu excepţia lit. e).

    După caz, dacă în statul destinatar se solicită prezentarea traducerii efectuate în statul emitent, actele, după aplicarea apostilei pe actul original, se traduc în limba ţării de destinaţie, inclusiv “APOSTILA”, şi se legalizează notarial, ulterior fiind aplicată “APOSTILA” pe actul notarial.

    Apostila nu se aplică pe:

    a) documentele întocmite de agenţii diplomatici sau consulari ai Republicii Moldova;

    b) documentele administrative care au legătură directă cu o operaţiune comercială sau vamală.

    Apostila se aplică pe actul original. În cazul actelor cu multiple pagini, apostila se aplică pe pagina cu semnătura supusă apostilării.

    Pentru aplicarea e-apostilei, autoritatea responsabilă creează un singur document în format PDF, în care se include copia scanată a actului oficial şi apostila, după care documentul va fi semnat de către persoana competentă cu semnătură digitală

    Documentele prezentate pentru legalizare trebuie să fie scrise clar şi citeţ. Semnăturile persoanelor oficiale şi amprentele sigiliilor şi ştampilelor lor trebuie să fie desluşite.

    În caz de depistare a greşelilor mecanice evidente, a faptelor ce contravin una alteia, actele se înapoiază pentru efectuarea corectărilor necesare.

    Dacă în statul destinatar va fi necesară prezentarea traducerii efectuate în statul emitent, actele, după apostilare, se traduc în limba ţării de destinaţie de către un traducător, inclusiv apostila, după care semnătura traducătorului se legalizează de către un notar, iar în final pe traducerea legalizată se aplică apostila.

    Aplicarea apostilei poate fi refuzată dacă:

    a) actul este destinat prezentării pe teritoriul statului care nu este membru al Convenţiei sau care a formulat obiecţii împotriva aderării Republicii Moldova la această Convenţie;

    b) textul actului nu este lizibil ca rezultat al deteriorării;

    c) actul este completat sau semnat cu creion sau este primit prin intermediul legăturii faximile;

    d) actul conţine completări sau corectări neconfirmate oficial;

    e) actul nu este susceptibil a fi apostilat;

    f)  autoritatea responsabilă nu deţine specimenele semnăturilor persoanelor împuternicite şi amprenta sigiliilor sau ştampilelor instituţiilor corespunzătoare.

    h) taxa de stat şi tariful pentru apostilare nu au fost achitate în decursul a 3 luni de la depunerea cererii.

    După înlăturarea impedimentelor stabilite solicitantul poate depune cererea repetat, conform procedurii stabilite de prezentul Regulament, cu achitarea taxei de stat și/sau tarifelor stabilite.

  • Cine poate depune cerere pentru aplicarea “APOSTILEI” pe actele oficiale?

    Cererea privind aplicarea apostilei pot fi depuse de orice detinator al actului.

    Pentru apostilarea actelor oficiale, solicitantul care deţine semnătura digitală poate depune cererea şi în format electronic, pe portalul www.apostila.gov.md.

  • Care sunt tarifele si procedura de depunere/ridicare a actelor?

    Depunerea cererii are loc în incinta Ministerului Justiţiei (intrarea din spate), amplasată pe str. 31 August 1989 nr.82, mun.Chişinău, conform programului şi terminilor stabiliţi:

     

    Depunerea actelor spre apostilare

    Pe numele sau în interesul cetăţenilor Republicii Moldova, cetăţenilor străini sau apatrizilor.

    Termenele de examinare

    Pe numele sau în interesul persoanelor fizice (întreprinzătorilor) şi persoanelor juridice.

    Orarul de lucru

    100 Lei + 30 Lei

    Taxa de Stat  Serviciul apostilă

    3 zile lucrătoare

    150 Lei + 30 Lei

    Taxa de Stat    Serviciul apostilă

      Luni-vineri

    08:00-16:00

    Pauză de masă 12:00-12:30

    100 Lei

    Taxa de Stat

    5 zile lucrătoare

    150 Lei

    Taxa de Stat

    Luni-vineri

    08:00-16:00

    Pauză de masă 12:00-12:30

    Notă: Persoanele cu dizabilităţi severe și accentuate, precum și persoanele care necesită intervenții medico-chirurgicale urgente, la prezentarea confirmării, beneficiază de o reducere a tarifului pentru serviciul apostilă de  50 %.

    La depunerea cererii pentru aplicarea apostilei, solicitantul va prezenta buletinul său de identitate în original.

    În cazul depunerii cererii în format electronic, copia scanată a buletinului de identitate a solicitantului se anexează la cerere.

    Solicitantul achită taxa de stat şi tariful pentru serviciul apostilă.

    Procesarea cererii are loc după confirmarea achitării serviciului.

    Actele prezentate pentru apostilare se eliberează solicitantului, de către autoritatea responsabilă, cu apostila aplicată în termenul solicitat, stabilit prin Hotărârea Guvernului nr. 241 din 6 martie 2006, care începe să curgă din momentul confirmării plății.

    În cazul neachitării integrale a taxei de stat şi tarifului pentru apostilă în termen de 3 luni, cererea se restituie.

    Apostila se eliberează solicitantului sau titularului actului oficial la ghișeele autorității responsabile.

    E-apostila se eliberează prin intermediul portalului www.apostila.gov.md prin descărcarea apostilei cu aplicarea codului de securitate transmis de autoritatea responsabilă la momentul depunerii cererii. Autoritatea responsabilă nu poartă răspundere pentru pierderea sau transmiterea de către solicitant a codului unic de procesare e-apostilă către terţi.

    Actele prezentate pentru apostilare se eliberează solicitantului cu apostila sau e-apostila aplicată timp de 5 zile lucrătoare. Actele prezentate pentru apostilare în regim de urgentă se eliberează în termen de 3 zile lucrătoare, în cazul în care nu este necesară verificarea suplimentară a acestora.

    Verificarea suplimentară a actelor în condiţiile prevăzute la pct. 23 al Regulamentului poate dura pînă la 25 de zile lucrătoare.

    Termenul de examinare

    Programul de lucru

    3 zile

    lucrătoare

     

    Luni-Vineri

    08:00-16:00

    Pauză de masă 12:00-12:30

     

    5 zile lucrătoare

    Notă: Actele se eliberează depunătorului.
    La ridicarea actelor apostilate se va prezenta buletinul de identitate în original și tichetul comandă